رفتن به محتوا

کفسازی صنعتی

اجرای کفسازی صنعتی یکی از فعالیت‌های اصلی و تخصصی دپارتمان فنی و اجرایی سیویل بتن می‌باشد.

هدف اصلی از اجرای این نوع کفسازی، دستیابی به سطح نهایی بتن صیقلی یا مضرس با Level و بالانس مناسب (تخت یا شیب‌دار)، کمترین میزان ترک و بالاترین دوام می‌باشد که از آن یا به عنوان سطح نهایی کار و یا به عنوان زیر کار کفپوش های صنعتی مانند اپوکسی و پلی اورتان می‌توان بهره جست.

جزئیات اجرای کفسازی صنعتی با توجه نوع کار، ترافیک، نوع کاربری، محدودیت ضخامتی و …. مشخص می‌گردد.

به طور کلی آماده سازی بستر، بافتن میلگرد یا پخش مش میلگرد آماده آجدار و اسپیسرگذاری را می‌توان به عنوان شروع کار کفسازی بتنی در نظر گرفت.

جبهه بندی کار و تعیین شیب بندی (قالب بندی) یا تخت بودن سطح و کنترل آن با دوربین (ترازیاب یا لیزری) نیز جز مراحل مهم کار کفسازی صنعتی می‌باشد.

مواد افزودنی بتن کف‌سازی نیز به دلیل تاثیرگذاری مستقیم بر روی کیفیت بتن در حالت خمیری و سخت شده بسیار حائز اهمیت می‌باشد و توصیه می‌گردد به هیچ عنوان در این مرحله از مواد افزودنی با کیفیت پایین استفاده نگردد.

مهم‌ترین مواد افزودنی جهت اجرای کفسازی با بتن ماله پروانه‌ای، انواع فوق روان کننده‌ها یا کاهنده آب بتن و همچنین الیاف بتن می‌باشد.

اهمیت فوق روان کننده‌ها به خاطر کاهش نسبت آب به سیمان و حذف آب اضافی جهت پمپ نمودن و در ادامه افزایش کارایی بتن می‌باشد. با توجه به نوع کار و آب‌وهوا در هنگام اجرا، نوع فوق روان کننده مصرفی (لیگنو سولفونات، نفتالین فرمالدهید یا پلی کربوکسیلات اتر) مشخص می‌گردد.

اهمیت الیاف نیز به دلیل کاهش و کنترل ترک‌های انقباضی و سازه‌ای و افزایش مقاومت کششی بتن می‌باشد. لیاف پلی پروپیلن به یس گرانول جز لاینفک کفسازی بتنی بوده و عملکرد بسیار مناسبی در دفع ترک‌های انقباضی (shrinkage) دارد. از طرفی الیاف‌های سنتتیک سازه‌ای پلیمری می‌تواند نقش سازه‌ای در بتن کفسازی داشته و در بسیاری از موارد جایگزین شبکه مش میلگرد شوند. این امر می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های جانبی و همچنین افزایش بکپارچگی و مقاومت کششی بتن کفسازی نیز گردد.

در محل‌هایی که بحث سر خوردن حائز اهمیت است مانند رمپ‌ها، معمولاً سطح بتن فقط با سینی زدن پرداخت می‌گردد و حالت مضرس و پوست پرتقالی پیدا می‌کند تا اصطکاک لازم با لاستیک وسایل نقلیه تأمین گردد.

پس از اتمام پرداخت بر روی بتن مرحله عمل‌آوری آغاز گردیده و پس از گذشت ۱ الی ۷ روز، عملیات کاتر زدن بتن کفسازی شده آغاز می‌گردد. هدف از اجرای کاتر بر روی بتن کفسازی شده در واقع کنترل ترک‌های احتمالی حاصل از انبساط و انقباض بتن در فصول مختلف می‌باشد. بدین ترتیب که با ایجاد درزهایی با عرض زیر یک سانتیمتر، عمق یک سوم ضخامت بتن و در ابعاد ۲ در ۲ یا ۳ در ۳ مترو یا با توجه به محل قرارگیری ستون‌ها و قطع بتن،  از بروز و گسترش ترک‌های حرارتی در کل سطح بتن جلوگیری می‌گردد.

قابل ذکر است مطالب عنوان شده به صورت کلی و صرفاً جهت آشنایی با روند کار کفسازی صنعتی با بتن ماله پروانه‌ای بوده و نیاز اجرایی هر پروژه با توجه به ظرفیت‌های آن و پس از بازدید و محاسبات دقیق تعیین می‌گردد.

لذا طبق توضیحات بالا استفاده از مواد افزودنی مناسب نه تنها باعث افزایش کیفیت بتن می‌گردد حتی در مواردی باعث صرفه جویی اقتصادی نیز می‌گردد.

مرحله اصلی کار کفسازی بتنی مرحله ریختن بتن و تسطیح  وصاف کردن با دستگاه مجیک می‌باشد که با توجه به نوع تخت و شیب بندی بودن کار اجرا می‌گردد.

در صورت اجرای بتن سخت سایش رنگی، در مرحله بعد و زمانی که بتوان بر روی بتن قدم گذاشت، با توجه به نوع ضخامت لایه سخت سایش و نوع خشکه پاش یودن یا ملاتی بودن کار، بین ۵ الی ۲۵ کیلوگرم پودر سخت سایش رنگی به روش‌های مختلف بر روی سطح بتن تسطیح شده،  پخش می‌گردد.

در صورت اجرای بتن ساده هم مسلماً مرحله مذکور حذف می‌گردد.
پس از گذشت مدت زمان مشخص که در فصول مختلف متفاوت می‌باشد، زمانی که بتوان بر روی بتن تازه ریخته شده و تسطیح شده راه رفت، مرحله پرداخت بر روی سطح بتن با استفاده از دستگاه ماله پروانه‌ای (Power Trowel) آغاز و ساعت‌ها ادامه میابد تا به سطح صیقلی مورد نظر با کمترین تلورانس و ترک دست‌یابیم.

معمولاً ابتدا یک سینی فلزی بر روی دستگاه قرار داده می‌شود و اصطلاحاً عملیات سینی زدن انجام میپذبرد. سپس از ماله‌های فلزی دستگاه برای پرداخت و صیقل نهایی سطح بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد.